Huidig programma

Februari 2018
Op zaterdag 10 februari 2018 om 20:15 uur voeren we met het Toonkunstkoor Leiden o.l.v. Hans van der Toorn in de Leidse Pieterskerk de volgende werken van Verdi uit:
– Quattro pezzi sacri en
– Nabucco, aria’s en koren

Informatie over kaartverkoop: www.toonkunstkoorleiden.nl

Vooruitblik, voor zover bekend:

April 2018
Op 14 en 15 april 2018
Integrale Macbeth van Verdi met Bel Canto in Velsen.

Juni/juli 2018
Op 29 juni in Culemborg en op 1 juli in de Utrechtse Geertekerk.
Samenwerkingsprogramma met koperkwartet Cu4

Guiseppe Verdi (1813-1901)

Nabubuccodonosor (Nabucco) (1840)
Er zijn vele stukken van Verdi bekend. Een van de bekendste is misschien wel het slavenkoor uit Nabucco. Wij spelen slechts een kleine selectie uit de opera, dus het hele verhaal hier uit de doeken te doen is niet zo zinvol. Maar toch een paar dingen: Het slavenkoor verbeeldt de joden die veroordeeld zijn tot dwangarbeid. Ze roepen god aan tot hulp. Het loopt goed af voor de joden, die worden bevrijd. Maar het loopt niet voor iedereen goed af.

Quattro pezzi sacri (1898)
In 1898 publiceerde Ricordi deze werken in één band. Verdi gaf later toestemming om de gezamenlijk uit te voeren. Het eerste deel Ave Maria werd aanvankelijk niet uitgevoerd. Waarschijnlijk omdat Verdi het zag als een vingeroefening. Het is een a capella koorwerk. Het tweede deel Laudi alla Vergine Maria was oorspronkelijk geschreven voor 4 solostemmen. Tegenwoordig wordt het door 4-stemmig koor uitgevoerd met orkestbegeleiding. Het Stabat Mater is het derde deel. Het herinnert het meest aan Verdi’s kwaliteiten als opera componist. De muziek volgt de dramatische lijn. Hij vermijd tekstherhalingen en daarmee is dit deel rond de 13 minuten klaar. Dat is fiks korter dan menig ander stabat mater. Dit deel is ook a capella. Het vierde en laatste deel is het Te Deum. Verdi gebruikt hier een groter orkest dan voor zijn Messa da Requiem. Het wordt echter nergens pompeus.