Huidig programma

Komende UMA-concerten

Zaterdag 12 januari 2019, 20:15 uur
Cultuurcampus Leidsche Rijn, Burchtpoort 5, Utrecht
Zondag 13 januari 2019, 16:00 uur
Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht
• Italienische Serenade – Hugo Wolf
• 3e symfonie – Franz Schubert
• Götterdämmerung – Richard Wagner (bew. Etienne Verhagen)
Entree €15 / €13 (vooraf gereserveerd) Kaartreserveringen via concerten@ziggo.nl

Vooruitblik 2019 en 2020
Vrijdagavond concert 17 mei 2019, 20:00 uur Grote Kerk Apeldoorn
en zondagmiddag 19 mei, 16:00 uur Geertekerk Utrecht
• Tsjechische Suite – Antonín Dvořák
• Symfonie in D Op. 24 – Jan Václav Voříšek
• Prague Sinfionietta – Leonardo Balada

8 of 9 november 2019 nog te bepalen
Zondagmiddag 10 november 2019, 16:00 uur Geertekerk Utrecht
• Lustrumconcert: 9e Symfonie – Beethoven

Maart 2020
• Opera: Turandot – Puccini
In samenwerking met Operakoor ‘Bel Canto’ uit Velsen


Italienische Serenade – Hugo Wolf 1860-1903
Hugo Wolf schreef dit werk tussen 2 en 4 mei 1887, oorspronkelijk als een strijkkwartet. Hij liet het oorspronkelijke plan om er een driedelig stuk van te maken al snel varen. Vijf jaar later orkestreerde hij het zelf, weer met de bedoeling om het uit te breiden met meer delen. Dat is hem echter nooit gelukt, in 1897 werd hij opgenomen in een gekkengesticht, waar hij de rest van zijn leven bleef. Er zijn veel bewerkingen van de Italienische Serenade. Wij spelen die met een solo voor altviool.


3e Symfonie – Franz Schubert 1797-1828
Het is één van Schuberts vroege symfonieën, in een paar maanden geschreven toen hij nét 18 was. Het gerucht gaat dat hij het werk in feite in veel kortere tijd heeft geschreven, maar dat hij er langer over gedaan heeft omdat zijn papier op was. Net als de andere vroegere werken is deze symfonie nooit uitgegeven tijdens zijn leven, maar pas ruim 50 jaar na zijn dood. In dit vroege werk klinken volgens kenners nog de invloeden van Haydn op de jeugdige Schubert door. De symfonie bestaat uit 4 delen, en het is zijn enige symfonie waarvan het tweede deel een snel deel is (allegretto).


Götterdämmerung – Richard Wagner 1813-1883 (bewerking voor kamerorkest)
De Götterdämmerung (de Godendeemstering, jawel!) is de laatste opera in de cyclus ‘die Ring des Nibelungen’, het magnum opus van Richard Wagner. De opera duurt ruim vier uur en dat halen we net niet na de pauze. Daarom spelen we een bewerking voor kamerorkest, gemaakt door Etienne Verhagen. Hij is violist bij het Flehite Sinfonietta uit Amersfoort en een enorme Wagner fanaat en in het bijzonder van ‘de Ring’. “Als de bezetting een probleem wordt, moet je de muziek maar aanpassen.” Hij heeft een ‘samenvatting’ van de opera gemaakt, waarin alle belangrijke motieven, inclusief de aria’s, in een kamerorkestbezetting terugkomen. Het resultaat mag er wezen. En omdat we gelukkig helemaal geen puristen zijn, vinden we dit heel leuk om te spelen.