Dirigent

Marco BonsMarco Bons is sinds de oprichting in 1994 aan de UMA verbonden als dirigent en artistiek leider. In 2009 won hij de eerste prijs op het Blue Danube International Opera Conducting Concours te Burgas (Bulgarije) en in 2015 de tweede prijs bij de Conducting Competition van het Atlantic Coast Festival in Portugal. Vanaf juni 2010 dirigeert hij operaproducties aan de operahuizen van o.a. Boekarest, Belgrado en Banská Bystrica (Slowakije). Zijn affiniteit met opera komt in Nederland o.a. tot uiting bij het operagezelschap ‘Bel Canto’ te Velsen en de ‘Rotterdamse Opera’. Van beide gezelschappen is Marco Bons artistiek leider. In Den Haag is hij dirigent van het symfonieorkest ‘Carpe Diem’ en in Nijmegen heeft hij de leiding over het blazersensemble ‘La Spiritata’.

Van 1993 tot 2009 was hij dirigent van Begeleidingsorkest ‘Continuo’ te Rotterdam. Op eigen initiatief ontstond eind 2007 het nieuwe ensemble ‘Camerata Terra Reno’. De diversiteit aan ensembles veroorzaakt de opbouw van een breed repertoire, variërend van vroege barokmuziek tot en met hedendaagse werken. Momenteel vervult Marco een belangrijke rol als assistentdirigent bij de ‘Nieuwe Philharmonie Utrecht’. Eerder was hij in die functie actief betrokken bij orkestprojekten van het Utrechts Conservatorium en dirigeerde hij aan dit instituut diverse concerten.

Naar aanleiding van internationale dirigeerconcoursen en masterclasses in Duitsland was hij onder andere actief bij het Westfälisches Sinfonieorchester, de Jenaer Philharmonie, het Philharmonisches Orchester Cottbus en de Südwestdeutsche Philharmonie, in Tsjechië het Philharmonisch Orkest van Hradec Králové, in Hongarije het Savaria Symphony Orchestra en in Roemenië de opera van Cluj-Napoca.

Naast assistentie bij kameroperaproducties in Amsterdam dirigeerde hij zelf integrale opera-uitvoeringen van Bellini, Mozart, Purcell, Ravel, Verdi, en hedendaagse componisten, zoals Ton de Leeuw, Udo Zimmermann, Jan Bus en Ilse van de Kastelen. Toonaangevende volledig geënsceneerde producties op projectbasis: o.a. Bellini’s Beatrice di Tenda, Ravels L’enfant et les sortileges, Verdi’s Oberto, Attila, Giovanna d’Arco, Rigoletto, La Traviata en Aroldo.

Marco Bons studeerde aan het Conservatorium van Utrecht bij Kenneth Montgomery en David Porcelein. Gedurende de laatste jaren van deze opleiding volgde hij ook directielessen bij Jurjen Hempel. Hij voltooide deze studie in 1994 met een integrale uitvoering van de opera Los Heraldos van de Nederlandse componiste Ilse van de Kastelen. Marco speelde al op jonge leeftijd viool en piano. De vioolopleiding bij Vaclav Novak aan het Rotterdams Conservatorium werd afgerond in 1990. Naast deelname als violist in verschillende kamermuziekensembles speelde hij ook in diverse professionele orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van 1993 tot 2006 was hij concertmeester van Begeleidingsorkest ‘Continuo’ te Rotterdam.

Marco Bons nam actief deel aan vele dirigenten-masterclasses, onder andere bij Hiroyuki Iwaki, Sergiu Celibidache, Antoni Ros Marbà, Zoltan Pesko, Peter Eötvös, Rolf Reuter, Janos Fürst, Uros Lajovic en Edo de Waart.

(foto: Steven Snoep)