Huidig programma

Symfonie No.6 in D mineur – Johan Wilhelm Wilms
Strong on Oak – Michael Nyman
Ouverture: Zum Märchen von der Schönen Melusine, opus 32 – Felix Mendelssohn Bartholdy

Concertdata en locaties
Zaterdagmiddag 25 juni 2022 in de Cultuurcampus Vleuterweide, Utrecht.
Zondagmiddag 26 juni 2022 in de Geertekerk Utrecht

Symfonie No.6 in D mineur – Johan Wilhelm Wilms (1772-1847)
Wilms was een Nederlandse klassieke componist van Duitse komaf. Pas als jongeling kwam hij naar Amsterdam, waar hij enige naam maakte als fluitist, pianist en pianoleraar. Met componeren begon hij op latere leeftijd, maar hij heeft toch nog een behoorlijk oeuvre nagelaten. Hij is zelfs nog een hele poos de componist van het Nederlandse Volkslied geweest (1817-1932) nadat hij de prijsvraag hiervoor gewonnen had met zijn ‘Wien Neêrlandsch Bloed’. Wilms schreef in totaal zeven symfonieën, waarvan wij dus de zesde spelen. Het is tevens zijn bekendste orkestrale werk, dat ook destijds al populair was en waarvoor hij gelauwerd is. Het is een verrassend spannende symfonie. Het werk bestaat uit 4 delen:

1 – Adagio – Allegro molto e con fuoco
2 – Andante quasi allegretto e grazioso
3 – Scherzo. Allegretto – Trio
4 – Rondo. Allegro molto

Strong on Oaks – Michael Nyman (1944)
Michael Nyman is vooral bekend als componist van filmmuziek, van films zoals The Piano en Prospero’s Books. Daarnaast componeerde hij een aantal concerten waarvan wij er nu één gaan spelen. Hij maakte het werk voor The English Sinfonia en is vernoemd naar de plaats Stevenage, dat in het oud-Angelsaksisch zoiets als ‘sterke eik’ betekent, en waar het orkest toen gehuisvest was. Het stuk bestaat uit 5 ‘movements’ met ieder een eigen, sterk filmisch karakter. Pittige muziek.

Ouverture: Zum Märchen von der Schönen Melusine, opus 32 – Felix Mendelssohn (1809-1847)
Mendelssohn behoeft eigenlijk geen introductie. Deze vroeg-romantische componist mag gerust de ongekroonde ‘koning van de melodie’ genoemd worden. Een korte toelichting op dit werk uit Wikipedia: Melusine (of: Melusina) is een vrouw die voorkomt in verscheidene middeleeuwse volksverhalen. Het kernverhaal vertelt dat Melusine een fee is die trouwt met een ridder maar daarbij een voorwaarde stelt: hij mag haar op een welbepaalde dag van de week niet zien. Zij schenkt hem rijkdom en aanzien, maar verdwijnt als hij het taboe doorbreekt.