Huidig programma

Uitvoeringen Turandot op 30 en 31 oktober 2021
Zoals het er nu naar uitziet, mogen we ons erop verheugen dat de uitvoeringen van de opera Turandot na meerdere keren uitstel toch door kunnen gaan.

De opera Turandot wordt door het operagezelschap Bel Canto uitgevoerd in de Stadsschouwburg te Velsen, o.l.v. dirigent Marco Bons en onder regie van Xandra Mizée, Stella Brüggen en Minky Gyles. Meer informatie over de uitvoering en de solisten vindt u op de website van Bel Canto. Begeleiding door het UMA-kamerorkest.

  • Zaterdag 30 oktober 2021, aanvang 20.15 uur (premiëre)
  • Zondag 31 oktober 2021, aanvang 14:00 uur

Zodra de kaartverkoop is gestart zijn deze verkrijgbaar via 0900 – 1505 of via de website van de Stadsschouwburg Velsen.

De opera Turandot is van de Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858-1923). De tekst is van Giuseppe Adami en Renato Simoni naar het gelijknamige toneelstuk (1762) van Carlo Gozzi en de bewerking van Friederich Schiller. De plaats van handeling is Peking, in de tijd van sagen en sprookjes. Turandot is van een enorme muzikale rijkdom, een meesterwerk wat zich weerspiegelt in de veeleisende solistenrollen en de grote hoeveelheid koorstukken, waaronder ook kinderkoor, en natuurlijk de schitterende manier waarop Puccini het orkest behandelt.

Puccini kon het werk niet meer kon voltooien. Het werk werd voltooid door Franco Alfano en veel later, namelijk in 2001, schreef de Italiaanse componist Luciano Berio een nieuwe finale. Bel Canto voert de bekende door Alfano voltooide versie uit.

Turandot, de prinses van Peking, trouwt alleen met een prins die drie door haar gestelde raadsels kan oplossen. Wie faalt, wordt onthoofd. Niemand weet de antwoorden… tot er op een dag een onbekende prins opdaagt. Turandot gaat in de eerste plaats over een seksueel trauma, dat tot wanhoop, razernij en bloedvergieten leidt. Maar tegelijk is het verhaal ook te interpreteren als een natuurmythe, waarbij de prinses de bevroren aarde in wintertijd verbeeldt en de prins de lentezon is, die haar verwarmt en weer doet herleven.

Waar Verdi nog echt een negentiende-eeuwer is, staat Puccini al met twee benen stevig in de twintigste eeuw, met muziek die filmisch-meeslepend is en af en toe doet denken aan de soundtrack van Indiana Jones and the Temple of Doom. ‘Nessun Dorma’ (wie kent die aria niet?) komt uit deze opera en wordt gezongen door de prins, smachtend van verlangen naar zijn prinses.